Наука

Тъмното морско конче в Цефей (Астрономическа снимка на деня – APOD)

С диаметър от няколко светлинни години тази внушителна форма, известна като мъглявината Морско конче, се вижда в силует на фона на много на брой звезди. Погледнати към царското северно съзвездие Цефей, прашните, затъмняващи облаци са част от молекулярния облак на Млечния път, отдалечен на около 1200 светлинни години. Той също така е наречен Barnard 150 (B150) и е един от 182-те тъмни обекти на небето, каталогизирани в началото на 20-ти век от астронома Е. Барнард. Вътре се образуват групи от звезди с ниска маса, но техните колапсиращи ядра се виждат само в инфрачервените дължини на вълната. И все пак цветните звезди на Цефей добавят към този красив, галактически небесен пейзаж.

Тъмното морско конче в Цефей (Астрономическа снимка на деня – APOD)

The Dark Seahorse in Cepheus
Image Credit & Copyright: Valerio Avitabile

https://apod.nasa.gov/apod/ap211105.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!