Наука

Галактиките джуджета NGC 147 и NGC 185 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Галактиките джуджета NGC 147 и NGC 185 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Галактиките джуджета NGC 147 (вляво) и NGC 185 се намират една до друга в този рязък телескопичен кадър. И двете са спътници на голямата спирална галактика  Андромеда (M31) и рядко биват снимани, а разстоянието до тях е около 2,5 милиона светлинни години. Ъгловото отстояние между тях по небето е по-малко от един градус в това красиво зрително поле. Това означава, че те се намират само около 35 хиляди светлинни години на разстояние от Андромеда, но самата тя е далеч извън този кадър. По-ярките и по-известни сателитни галактики на Андромеда, M32 и M110, се виждат по-близо до голямата спирала. NGC 147 и NGC 185 са идентифицирани като галактики, образуващи гравитационно стабилна двойна система. Но наскоро откритата бледа галактика джудже Касиопея II също изглежда е част от тяхната система, образувайки гравитационно свързана група в интригуващата група от галактики спътници на Андромеда.

Галактиките джуджета NGC 147 и NGC 185 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

NGC 147 and NGC 185
Image Credit & Copyright: Dan Bartlett

https://apod.nasa.gov/apod/ap211104.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!