Наука

Реквием: Една свръхнова се вижда три пъти (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Реквием: Една свръхнова се вижда три пъти (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Виждали сме същата тази свръхнова три пъти, но кога ще я видим за четвърти? Когато една далечна звезда избухне като свръхнова, ние сме късметлии, ако я видим дори веднъж. В случая на AT 2016jka („SN Requiem“), тъй като експлодиращата звезда се оказа, че е застанала точно зад центъра на куп от галактики (MACS J0138 в този случай), сравнението на изображения, получени от космическия телескоп Хъбъл показва, че сме я виждали три пъти. В тези три изображения на свръхновата е очертана в кръгчета близо до долната част на левия кадър, направен през 2016 г. В десния кадър, направен през 2019 г., кръгчетата са празни, защото и трите изображения на единичната свръхнова са избледнели. Компютърното моделиране на гравитационната леща, предизвикана от купа обаче показват, че четвърто изображение на същата свръхнова в крайна сметка трябва да се появи в горния кръг на дясното изображение. Но кога? Най-добрите модели предвиждат това да се случи през 2037 г., с точност около две години поради неясноти относно масовото разпределение гравитационната леща от купа и историята на яркостта на звездната експлозия. С усъвършенствани прогнози и бдителен мониторинг, земляните, живеещи след 16 години, може да успеят да уловят това четвърто изображение – и може би да научат повече за куповете от галактики и свръхнови наведнъж.

Реквием: Една свръхнова се вижда три пъти (Астрономическа снимка на деня – APOD)

SN Requiem: A Supernova Seen Three Times So Far
Image Credit: NASA, ESA, Hubble; Data: S. A. Rodney (U. South Carolina) et al.; Image Processing: J. DePasquale (STScI)

https://apod.nasa.gov/apod/ap211102.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!