Наука

Тъмна материя в симулирана Вселена (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Тъмна материя в симулирана Вселена (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Нашата Вселена обитавана ли е от духове? Може да изглежда така на тази карта на тъмната материя. Гравитацията на невидимата тъмна материя е основното обяснение защо галактиките се въртят толкова бързо, защо галактиките обикалят толкова бързо в куповете в които се намират, защо гравитационните лещи отклоняват толкова силно светлината и защо видимата материя е разпределена по този начин както в близката Вселена, така и в мащабите на микровълновия фон. Представеното изображение от космическото шоу Hayden Planetarium на Американския музей по естествена история Dark Universe подчертава един пример за това как широко разпространената тъмна материя може да преследва нашата вселена. В този кадър от подробна компютърна симулация сложни нишки от тъмна материя, показани в черно, са разпръснати из Вселената като паяжини, докато сравнително редките купчини позната барионна материя са оцветени в оранжево. Тези симулации са в добро статистическо съвпадение с астрономическите наблюдения. В един може би по-страшен обрат на събитията, тъмната материя – макар и доста странна и в неизвестна форма – вече не се смята за най-странния източник на гравитация във Вселената. Тази чест сега се пада на тъмната енергия, по-равномерно разпределен източник на отблъскваща гравитация, която изглежда сега доминира над разширяването на цялата Вселена.

Тъмна материя в симулирана Вселена (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Dark Matter in a Simulated Universe
Illustration Credit & Copyright: Tom Abel & Ralf Kaehler (KIPAC, SLAC), AMNH

https://apod.nasa.gov/apod/ap211031.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!