Наука

Сиянието на Роршах (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Сиянието на Роршах (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Ако виждате лице на чудовище, не се паникьосвайте. Това е само парейдолия, често срещана тенденция да се виждат лица в шарки от светлини и сенки. Всъщност поразителната сцена е 180-градусова панорама на полярно сияние, компютърно обработена, за да изглежда огледално симетрична, като мастилени петна върху сгънат лист хартия. Кадрите, използвани за получаването ѝ, са заснети в септемврийска нощ от средата на висящ мост, пресичащ водопад в Ямтланд, Швеция. Поради геомагнитните бури, предизвикани от скорошната слънчева активност, сиянията могат да бъдат много активни в местата с големи географски ширини на планетата Земя, през следващите дни. Но ако видите лицето на чудовище в собствения си квартал утре вечер, това е може би просто, защото е Хелоуин.

Сиянието на Роршах (Астрономическа снимка на деня – APOD)

A Rorschach Aurora
Image Credit & Copyright: Göran Strand

https://apod.nasa.gov/apod/ap211030.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!