Наука

Преследвайки пламъците на Цефей (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Преследвайки пламъците на Цефей (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Призрачни форми сякаш преследват тази прашна шир, носейки се в нощта в кралското съзвездие Цефей. Разбира се, това са космически прахови облаци, видими поради това, че слабо отразяват звездна светлина. Далеч от мястото което всички обитаваме, те се крият над равнината на Млечния път на границата на молекулярния облачен комплекс, наречен Пламъкът на Цефей на разстояние около 1200 светлинни години. С диаметър от над 2 светлинни години и по-ярък от повечето други призрачни привидения, vdB 141 или Sh2-136 е известен също като мъглявината Призрак, видима отдясно в това звездно поле. Вътре в мъглявината са издайническите признаци на плътни ядра, които се свиват в ранните етапи на образуване на звезди. Със зловещия оттенък на праха, отразяващ синкава светлина от горещите и млади звезди на NGC 7023, мъглявината Ирис се откроява на фона на тъмнината вляво от центъра. В широкия телескопичен кадър, тези плодородни междузвездни прахови полета покриват видимия размер на почти седем пълни Луни по небето.

Преследвайки пламъците на Цефей (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Haunting the Cepheus Flare
Image Credit & Copyright: Leo Shatz

https://apod.nasa.gov/apod/ap211029.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!