Наука

Призракът на Мирах (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Призракът на Мирах (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Що се отнася до призраците, призракът на Мирах всъщност не е толкова страшен. Той е просто слаба, размита галактика, добре позната на астрономите, която се вижда почти на една линия с ярката звезда Мирах. Тази звезда е в центъра на това поле и се нарича още бета от съзвездието Андромеда. Отдалечена на около 200 светлинни години, Мирах е червен гигант, по-хладна от Слънцето, но много по-голяма и по същество много по-ярка от нашата родителска звезда. В повечето телескопични изображения отблясъците и дифракционните лъчи могат да скрият неща, които лежат близо до Мирах и правят слабата, размита галактика да изглежда като призрачно вътрешно отражение на почти поразителната звездна светлина. И все пак, появявайки се в това рязко изображение точно над и вдясно от Мирах призракът е каталогизиран като галактика NGC 404 и разстоянието до нея се оценява на около 10 милиона светлинни години.

Призракът на Мирах (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Mirach’s Ghost
Image Credit & Copyright: John Chumack

https://apod.nasa.gov/apod/ap211028.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!