Наука

NGC 6995: Мъглявината Прилеп (Астрономическа снимка на деня – APOD)

NGC 6995: Мъглявината Прилеп (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Виждате ли прилепа? Той се носи из този космически близък план в източната част на мъглявината Воал. Тя е голям остатък от свръхнова – разширяващ се облак отломки от смъртоносната експлозия на масивна звезда. Докато Воалът е с приблизително кръгла форма и покрива почти 3 градуса по небето в съзвездието Лебед (Cygnus), NGC 6995, известна неофициално като мъглявината Прилеп, обхваща само 1/2 градуса или приблизително колкото видимия размер на Луната. Това означава, че нейният размер е 12 светлинни години при изчисленото разстояние до Воала, а именно безопасните 1400 светлинни години от планетата Земя. За получаване на това изображение са използвани кадри, заснети в тесноивични филтри. Излъчването на водородните атоми е показано в червен цвят, а това от кислородните  – в синьо. Разбира се, в западната част на Воала се намира още едно сезонно привидение: мъглявината Метлата на вещицата.

NGC 6995: Мъглявината Прилеп (Астрономическа снимка на деня – APOD)

NGC 6995: The Bat Nebula
Image Credit & Copyright: Howard Trottier

https://apod.nasa.gov/apod/ap211027.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!