Наука

Хелоуин и мъглявината Глава на призрак (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Хелоуин и мъглявината Глава на призрак (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Хелоуин има древен произход и астрономически корени. От V век пр. н. е., Хелоуин се празнува като ден на преполовената четвърт, т.е. ден по средата между равноденствието (когато денят е равен на нощта) и слънцестоене (най-късият ден и най-дългата нощ). В съвременният календар обаче, истинският ден на преполовеното тримесечие ще е през седмицата след това. Друг ден на кръстосано тримесечие е Денят на мармота. Съвременният празник на Хелоуин запазва историческия си корен в обличането, за да изплаши духовете на мъртвите. Може би подходяща почит към този древен празник е тази гледка към мъглявината Призрачна глава, заснета от космическия телескоп Хъбъл. Подобно на иконата на измислен призрак, NGC 2080 всъщност е регион на звездообразуване в Големия Магеланов облак, сателитна галактика на нашия собствен Млечен път. Мъглявината призрачна глава (NGC 2080) има размер около 50 светлинни години и е показана в представителни цветове.

Хелоуин и мъглявината Глава на призрак (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Halloween and the Ghost Head Nebula
Image Credit: Mohammad Heydari-Malayeri (Observatoire de Paris) et al., ESA, NASA

https://apod.nasa.gov/apod/ap211024.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!