Наука

Бену в 3D (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Бену в 3D (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Сложете си червенo-сините очила и „поплувайте“ около астероида 101955 Бену. Оформен като въртяща се играчка с камъни, осеяни по грубата му повърхност, този малък свят от Слънчевата система е голям почти колкото един Empire State Building (по-малко от 500 метра) в диаметър. Кадрите, използвани за получаването на този 3D барелеф, са заснети от инструмента PolyCam на космическата содна OSIRIS_REx на 3 декември 2018 г. от височина около 80 километра. Взимайки проба от скалистата повърхност на астероида на борда си, OSIRIS_REx напусна околностите на Бену през май месец тази година и сега е на път към планетата Земя. Роботизираната космическа сонда трябва да върне пробата на Земята през септември 2023 г.

Бену в 3D (Астрономическа снимка на деня – APOD)

3D Bennu
Image Credit: NASA, GSFC, U. Arizona – Stereo Image Copyright: Patrick Vantuyne

https://apod.nasa.gov/apod/ap211023.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.