Наука

Palomar 6: Кълбовиден звезден куп (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Palomar 6: Кълбовиден звезден куп (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Откъде е дошла тази голяма топка от звезди? Palomar 6 е един от около 200 кълбовидни купове звезди, които оцеляват в нашата галактика Млечен път. Тези сферични звездни топки са по-стари от нашето Слънце, както и по-стари от повечето звезди, които обикалят в диска на Галактиката. Възрастта на самия Palomar 6 се оценява на около 12,5 милиарда години. Това е почти колкото възрастта на Вселената, което е и горната граница на неговата възраст. Съдържащ около 500 000 звезди, Palomar 6 се намира на около 25 000 светлинни години от нас, но не много далеч от центъра на нашата Галактика. На такива разстояние, това рязко изображение от космическия телескоп Хъбъл обхваща област с размери около 15 светлинни години. След много проучвания, включително такива базирани на изображения от Хъбъл, водеща хипотеза за произхода на Palomar 6 е, че той е създаден, и оцелява до днес, в балджа от звезди, който обгражда центъра на Млечния път, а не в далечото галактическо хало, където са повечето други досега открити кълбовидни купове.

Palomar 6: Кълбовиден звезден куп (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Palomar 6: Globular Star Cluster
Image Credit: ESA/Hubble and NASA, R. Cohen

https://apod.nasa.gov/apod/ap211019.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!