Наука

Кръстът на Айнщайн от гравитационни лещи (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Кръстът на Айнщайн от гравитационни лещи (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Повечето галактики имат едно ядро, a тази галактика дали има четири? Странният отговор кара астрономите да заключат, че ядрото на околната галактика дори не се вижда на това изображение. Централната детелина е по-скоро светлина, излъчвана от квазар, който се намира в далечния фон. Гравитационното поле на видимата на преден план галактика изкривява светлината от този далечен квазар на четири различни изображения. Квазарът трябва да бъде правилно подравнен зад центъра на масивната галактика, за да бъде видим такъв мираж. Общият ефект е известен като гравитационна леща, а този специфичен случай е известен като кръст на Айнщайн. Още по-странно, изображенията на кръста на Айнщайн варират в относителната яркост, като понякога се усилват от допълнителни ефекти на гравитационни микролещи от звезди в предния план на галактиката.

Кръстът на Айнщайн от гравитационни лещи (Астрономическа снимка на деня – APOD)

The Einstein Cross Gravitational Lens
Image Credit & License: J. Rhoads (Arizona State U.) et al., WIYN, AURA, NOIRLab, NSF

https://apod.nasa.gov/apod/ap211017.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!