Наука

Moona Lisa – Лунна Мона Лиза (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Moona Lisa - Лунна Мона Лиза (Астрономическа снимка на деня – APOD)

В тази творческа презентация са показани само естествените цветове на Луната в небето на нашата планета Земя. Подредени като пиксели в кадър, лунните дискове са снимани по различно време. Различните им нюанси в крайна сметка се дължат на отразената слънчева светлина, засегната от променящите се атмосферни условия и геометричното подреждане на Луната, Земята и Слънцето. Тук най-тъмните лунни дискове са цветовете на земния блясък. Описание на земния отблясък посветено на слънчевата светлина, отразена от океаните на Земята, осветяваща тъмната повърхност на Луната, е написано преди повече от 500 години от Леонардо да Винчи. Все пак, трябва да сте по-далеч от монитора си или просто насочете погледа си към версиите на изображението с по-малък размер. Така може и да видите и едно от най-известните произведения на изкуството на да Винчи.

Moona Lisa - Лунна Мона Лиза (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Moona Lisa - Лунна Мона Лиза (Астрономическа снимка на деня – APOD)

The Moona Lisa
Image Credit & Copyright: Gianni Sarcone and Marcella Giulia Pace

https://apod.nasa.gov/apod/ap211016.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!