Наука

NGC 289: Вихрушка в южното небе (Астрономическа снимка на деня – APOD)

NGC 289: Вихрушка в южното небе (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Разположена на около 70 милиона светлинни години, прекрасната спирална галактика NGC 289 е по-голяма от нашия Млечен път. Погледнати почти “в анфас”, яркото ѝ ядро и цветният централен диск отстъпват на забележимо слабите, синкави спирални ръкави. Обширните ръкави се простират на повече от 100 хиляди светлинни години от центъра на галактиката. В долния десен ъгъл на този рязък, телескопичен портрет на галактиката основният спирален ръкав видимо се среща с малка, размита елипсовидна придружаваща галактика, взаимодействаща с огромната NGC 289. Разбира се, на преден план се виждат рязко очертани звезди. Те принадлежат на Млечния път и се виждат в южното съзвездие Скулптор.

NGC 289: Вихрушка в южното небе (Астрономическа снимка на деня – APOD)

NGC 289: Swirl in the Southern Sky
Image Credit & Copyright: Mike Selby

https://apod.nasa.gov/apod/ap211015.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!