Наука

NGC 7293: Мъглявината Хеликс (Астрономическа снимка на деня – APOD)

NGC 7293: Мъглявината Хеликс (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Само на седемстотин светлинни години от Земята, в съзвездието Водолей, умира една подобна на Слънцето звезда. Последните няколко хиляди години са създали мъглявината Хеликс (NGC 7293). Тя е пример за  добре изучена и близка планетарна мъглявина, характерна за последния стадий на звездната еволюция. Общо 90 часа време на експозиция са вложени в създаването на този широк кадър на мъглявината. Комбинирайки данни от тесноивични изображения в емисионните линии на водородните атоми в червени и кислородни атоми в синьо-зелени нюанси, той показва забележителни детайли от по-ярката вътрешна област на Хеликса, с диаметър около 3 светлинни години. Бялата точка в центъра е горещата централна звезда на тази планетарна мъглявина. Изглеждаща просто като мъглявина на пръв поглед, сега ние разбираме, че тя има изненадващо сложна геометрия.

NGC 7293: Мъглявината Хеликс (Астрономическа снимка на деня – APOD)

NGC 7293: The Helix Nebula
Image Credit & Copyright: Ignacio Diaz Bobillo

https://apod.nasa.gov/apod/ap211014.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!