Наука

NGC 7822: Космически въпросителен знак (Астрономическа снимка на деня – APOD)

NGC 7822: Космически въпросителен знак (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Може би това изглежда като огромен космически знак, но големият въпрос наистина е как яркият газ и тъмният прах разказват историята на образуването на звезди в тази мъглявина. На ръба на гигантски молекулен облак в северното съзвездие Цефей, светещата област на звездообразуване NGC 7822 се намира на около 3000 светлинни години от нас. В рамките на мъглявината ярки ръбове и тъмни форми се открояват в този цветен и детайлен небосклон. Мозайката, състояща се от 9 панела е била заснета в продължение на 28 нощи с малък телескоп в Тексас. За нейното получаване са използвани данни, заснети в тесноивични филтри с цел да се картографират на емисиите от атомен кислород, водород и сяра съответно в сини, зелени и червени нюанси. Тези емисионни линии в тази цветова комбинация станаха добре известни като палитрата на Хъбъл. Атомното излъчване се захранва от излъчване с висока енергия от централните горещи звезди. Мощните им ветрове и лъчение извайват и разрушават по-плътните форми на стълбовете и изчистват характерна кухина с размери от няколко светлинни години в центъра на облак. Звездите все още могат да се образуват вътре в колоните чрез гравитационен колапс, но тъй като стълбовете се ерозират, всички образуващи се звезди в крайна сметка ще бъдат отрязани от резервоара си със звездни неща. Това зрително поле има диаметър над 40 светлинни години на разстоянието до NGC 7822.

NGC 7822: Космически въпросителен знак (Астрономическа снимка на деня – APOD)

NGC 7822: Cosmic Question Mark
Image Credit & Copyright: Yizhou Zhang

https://apod.nasa.gov/apod/ap211013.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.