Наука

Болид над езерото Луис (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Болид над езерото Луис (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Какво прави един метеор болид? На първо място, всички са съгласни, че болидът е изключително ярък метеор. Междувременно Международният астрономически съюз определя болид да бъде метеор, чиято видимата величина е по-ярка от -4. Това означава, че той е по-ярък от всяка планета, а също така и, че е достатъчно ярък, за да предизвика забележима за човека сянка. На снимката астрофотографът, докато прави дълга небесна експозиция е заснел случайно най-яркия метеор, който някога е виждал. Очевидно болид, разпадащият се космически камък е създал пътека, толкова ярка, че е превърнала нощта в ден за около две секунди, по-рано през този месец. Болидът е изкуствено затъмнен в представеното изображение, за да изпъкне езерото Луиза на преден план, в Алберта, Канада. Въпреки че болидите са рядкост, много хора са имали късмета да ги видят. Ако видите болид, можете да го докладвате. Ако повече от един човек е записал изображение, болидът може да бъде проследен обратно до тялото на Слънчевата система, от която е изхвърлен.

Болид над езерото Луис (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Fireball over Lake Louise
Image Credit & Copyright: Hao Qin

https://apod.nasa.gov/apod/ap211012.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.