Наука

Видео: Преминаването на Juno покрай Ганимед и Юпитер (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Видео: Преминаването на Juno покрай Ганимед и Юпитер (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Какво би било да летиш над най-големия спътник в Слънчевата система? През юни роботизираната космическа сонда Juno прелетя покрай огромния спътник на Юпитер – Ганимед и засне изображения, които са сглобени по дигитален път и подробно показват прелитането. Когато започва представеното видео, Juno преминава над двуцветната повърхност на спътника с ширина 2000 км, разкривайки леден извънземен пейзаж, изпълнен с канали и кратери. Жлебовете вероятно са причинени от изместване на повърхностните плочи, докато кратерите са причинени от силни удари. Продължавайки по своята орбита, Juno изпълнява 34-тото си близко преминаване над облаците на Юпитер. Дигитално създаденото видео показва множество въртящи се облаци на север, цветни зони с кръгла форма и ивици в средата-с участието на няколко бели и овални облаци от „Струната на перлите“ и накрая по-въртящи се облаци на юг. Следващата година през септември Juno трябва да премине отблизо над друг от големите спътници на Юпитер – Европа.

Juno Flyby of Ganymede and Jupiter
Video Credit: Images: NASA, JPL-Caltech, SWRI, MSSS;
Animation: Koji Kuramura, Gerald Eichstädt, Mike Stetson; Music: Vangelis

https://apod.nasa.gov/apod/ap211011.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!