Наука

Видео: Силуети на Пълнолуние (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Видео: Силуети на Пълнолуние (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Наблюдавали ли сте някога как Луната изгрява? Бавното издигане на почти пълната Луна над чист хоризонт може да бъде впечатляваща гледка. Един впечатляващ такъв изгрев е заснет в началото на 2013 г. над планината Виктория в Уелингтън, Нова Зеландия. След подробно планиране, работливият астрофотограф е поставил своята камера на около два километра от хората и я е насочил през мястото за наблюдение към  мястото, където Луната със сигурност скоро ще “дебютира” за нощта. В представената последователност единичните кадри не са редактирани и са показани в реално време – това не е ускорено видео. Хората на планината Виктория могат да се видят в силует, които се възхищават на изгрева на най-големия спътник на Земята. Да видите сами изгрев на Луната не е трудно: това се случва всеки ден, макар и в само половината от случаите да е през нощта. Всеки ден Луната изгрява с около петдесет минути по-късно от предходния ден, като при Пълнолуние тя винаги изгрява при залез Слънце. Тази събота, 16 октомври, е Международна нощ за наблюдение на Луната, когато вие можете да наблюдавате Луната във фаза първа четвърт, заедно с други лунни ентусиасти.

Full Moon Silhouettes
Video Credit & Copyright: Mark Gee; Music: Tenderness (Dan Phillipson)

https://apod.nasa.gov/apod/ap211010.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!