Наука

50 светлинни години до 51 Pegasi (Астрономическа снимка на деня – APOD)

50 светлинни години до 51 Pegasi (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Има само 50 светлинни години до 51 Pegasi. Позицията на тази звезда е означена на тази снимка, получена през август, в мъглива нощ, когато са се виждали предимно по-ярки звезди, видими над купола в Обсерваторията Haute-Provance във Франция. Преди двадесет и шест години, през октомври 1995 г., астрономите Мишел Майор и Дидие Кело правят много важно откритие в тази обсерваторията. С помощта на прецизен спектрограф те са открили планета, обикаляща около 51 Peg, и това става първата известна екзопланета, обикаляща около звезда, подобна на Слънцето. Майор и Кело са използвали спектрографа за измерване на промените в радиалната скорост на звездата, причинено от гравитационното привличана на орбитиращата планета. Определена като 51 Pegasi b, според измерванията планетата има маса поне половината от масата на Юпитер и орбитален период от 4,2 дни, което я прави много по-близо до родителската си звезда, отколкото Меркурий до Слънцето. Откритието им е бързо потвърдено и Майор и Кело в крайна сметка бяха удостоени с Нобелова награда за физика през 2019 г. 51 Pegasi b се приема за прототип на класа екзопланети, известни като горещи юпитери, и през 2015 г. е била официално наречена Dimidium, латинскaта дума за половина. От откриването на първата екзопланета, до момента са известни над 4000.

50 светлинни години до 51 Pegasi (Астрономическа снимка на деня – APOD)

50 Light-years to 51 Pegasi
Image Credit & Copyright: Josselin Desmars

https://apod.nasa.gov/apod/ap211009.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!