Наука

Двойният куп в Персей (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Двойният куп в Персей (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Това красиво звездно поле обхваща приблизително видимия размер на три пълни Луни (около 1.5 градуса) в героичното северно съзвездие Персей. В него се намира известната двойка разсеяни звездни купове, h и Chi Persei. Също каталогизирани като NGC 869 (отгоре) и NGC 884(отдолу), и двата купа са на разстояние около 7000 светлинни години от нас и съдържат звезди, много по-млади и по-горещи от Слънцето. Разделени от само няколко стотин светлинни години, и двете групи са на възраст 13 милиона години. Тя е определена въз основа на възрастта на отделните им звезди и това е доказателство, че те вероятно са били продукт на една и съща област на звездообразуване. Винаги ползотворна гледка за бинокъл, Двойният куп е видим дори с невъоръжено око от тъмни места. Но обвивка от струни за китара е била използвана за създаване на дифракционни ивици върху цветните звезди, изобразени в този жив телескопичен изглед.

Двойният куп в Персей (Астрономическа снимка на деня – APOD)

The Double Cluster in Perseus
Image Credit & Copyright: Jack Groves

https://apod.nasa.gov/apod/ap211008.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!