Наука

NGC 6559: Източно от Лагуната (Астрономическа снимка на деня – APOD)

NGC 6559: Източно от Лагуната (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Плъзнете телескопа си източно от мъглявината Лагуна и ще попаднете на това примамливо зрително поле в богатите звездни полета на съзвездието Стрелец към централната част на Млечния път. Разбира се, мъглявината Лагуна е известна още като М8, осмият обект, включен в известния каталог на ярки мъглявини и звездни купове на Шарл Месие. Разположен близо по небето до M8, но малко по-блед от нея, този комплекс от мъглявини е оставен извън списъка на Месие. Той съдържа тъмен прах, изразителни червени емисионни мъглявини и сини отражателни мъглявини от областта на звездообразуване NGC 6559, която е вдясно. Подобно на M8, NGC 6559 се намира на около 5000 светлинни години по протежение на ръба на голям молекулярен облак. На това разстояние този телескопичен кадър с видим ъглов размер около 3 пъти по-голям от този на пълната Луна, обхваща около 130 светлинни години.

NGC 6559: Източно от Лагуната (Астрономическа снимка на деня – APOD)

NGC 6559: East of the Lagoon
Image Credit & Copyright: Roberto Sartori

https://apod.nasa.gov/apod/ap211007.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!