Наука

M43: Потоците в Орион (Астрономическа снимка на деня – APOD)

M43: Потоците в Орион (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Откъде произхождат тъмните ивици от прах в мъглявината Орион? Тази част от молекулярния облачен комплекс Орион, М43, е често изобразяваният, но рядко споменаван съсед на по-известната М42. Частично видима в горния десен ъгъл, M42 включва много ярки звезди от звездния куп Трапец. Самият M43 е област на звездообразуване, в която се виждат сложно преплетени ивици от тъмен прах въпреки, че действително е съставен предимно от светещ водороден газ. Цялото поле Орион се намира на около 1600 светлинни години от нас. Непрозрачен за видима светлина, живописният тъмен прах се създава във външната атмосфера на масивни хладни звезди и се изхвърля от силни звездни ветрове от протони и електрони.

M43: Потоците в Орион (Астрономическа снимка на деня – APOD)

M43: Streams of Orion
Image Credit & Copyright: Jari Saukkonen

https://apod.nasa.gov/apod/ap211006.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!