Наука

Изгрев на Слънцето, заснет от Южния полюс (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Изгрев на Слънцето, заснет от Южния полюс (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Изгревът на Южния полюс е различен. Обикновено това е дълго очаквана гледка, която идва след месеци тъмнина – и така започват няколко месеца слънчева светлина. На полюсите на Земята може да отнеме седмици, докато Слънцето изгрее, за разлика от само минути на всяко място със средна географска ширина. Изгревът на полюсите се причинява от наклона на земната ос и нейното движение около Слънцето, а не от въртенето на Земята. Дори и на полюса, пречупването на светлината в земната атмосфера и размерът на слънчевия диск спомагат за това най-горната точка от Слънцето да изгрее с около две седмици по-рано от момента, който би ми изгряло на една безвъздушна Земя. На снимката преди две седмици Слънцето се издига над хоризонта над огромен замръзнал пейзаж на земния Южен полюс. Истинският Южен полюс е само на няколко метра вляво от комуникационната кула. Това заснемане на полярен изгрев е било особено красиво, тъй като Слънцето е изглеждало като покрито със зелено проблясване (зелен лъч).

Изгрев на Слънцето, заснет от Южния полюс (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Sunrise at the South Pole
Image Credit & Copyright: Martin Wolf (U. Wisconsin), IceCube Neutrino Obs., NSF; ht: Alice Allen

https://apod.nasa.gov/apod/ap211005.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!