Наука

Холографският принцип и Чайник (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Холографският принцип и Чайник (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Вие, разбира се, можете да видите двуизмерен правоъгълник, пълен с цветове, но можете ли да видите нещо по-дълбоко? Преброявайки цветните петна в представеното изображение, най-много да установите, че това двумерно цифрово изображение съдържа около 60 (хоризонтални) x 50 (вертикални) x 256 (възможни цветове) = 768 000 бита. Въпреки това, все още недоказаният холографски принцип гласи, че контраинтуитивно информацията в двумерен панел може да включва цялата информация  за тримерен обект. Принципът произтича от идеята, че дължината на Планк, това е мащабът, при който квантовата механика започва да доминира в класическата гравитация, е размера на област, която може да съдържа само около един бит информация. Границата е постулирана за първи път от физика Джерард’т Хоофт през 1993 г. Тя може да произтича от обобщения от привидно далечните спекулации, че информацията, съдържаща се в черна дупка, се определя не от нейния затворен обем, а от площта на нейният хоризонта на събитията. Терминът “холографски” възниква от аналогия с холограма, при която триизмерни изображения се създават чрез прожектиране на светлина през плосък екран. Внимавайте, някои хора, втренчени в представеното изображение, може да не мислят, че кодира само 768 000 бита-нито дори 2563,000 битови пермутации-по-скоро биха могли да твърдят, че е закодиран триизмерен чайник.

Холографският принцип и Чайник (Астрономическа снимка на деня – APOD)

The Holographic Principle and a Teapot
Image Credit: Caltech

https://apod.nasa.gov/apod/ap211003.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!