Наука

Централният Млечен път от Лагуната до Тръбата (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Централният Млечен път от Лагуната до Тръбата (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Тъмни ивици и цветни облаци изпълват този звезден пейзаж. Дълбокият и обширен изглед обхваща видим размер повече от 30 пъти по-голям от пълната Луна, през претъпкани звездни полета към центъра на нашата галактика Млечен път. Каталогизирани в началото на 20-и век от астронома Е. Е. Барнард, затъмняващите междузвездни облаци прах, наблюдавани вдясно, включват В59, В72, В77 и В78, част от комплекса на молекулярните облаци в Змиеносец, намиращи се само на 450 светлинни години от нас. За окото тяхната комбинирана форма прилича на тръбопровод и купа и затова популярното име на тъмната мъглявина е мъглявината Тръба. Трите ярки мъглявини вляво са области на звездообразуване и се намират на около 5000 светлинни години от нас, в посока към съзвездието Стрелец. През 18-ти век, астрономът Шарл Месие включва два от тях в каталога си на ярки купове и мъглявини; M8, най-големият от тройката, и пъстрият M20 точно отгоре. Третият изпъкващ емисионен регион включва NGC 6559 вляво. Разделеният от поглъщащи прахови ивици, M20 е известен още като мъглявината Трифида. Популярният псевдоним на M8 е мъглявината Лагуна.

Централният Млечен път от Лагуната до Тръбата (Астрономическа снимка на деня – APOD)

The Central Milky Way from Lagoon to Pipe
Image Credit & Copyright: Gabriel Rodrigues Santos

https://apod.nasa.gov/apod/ap211001.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!