Наука

Облаците от водород в M33 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Облаците от водород в M33 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Великолепната спирална галактика M33 изглежда, че има повече от “справедливия” си дял от светещ водороден газ. Ярък член на Местната група от галактики, M33 е известна също като галактиката Триъгълник и се намира само на 3 милиона светлинни години от нас. Разпънати по рехавите спирални ръкави, които се носят около нейното ядро, гигантските HII области на M33 са едни от най-големите известни звездни “родилни домове”. Това са места, където се образуват на краткоживеещи, но много масивни звезди. Интензивното ултравиолетово лъчение от светещите масивни звезди йонизира околния водороден газ и в крайна сметка той произвежда характерното червено сияние. За да се подчертаят HII областите в това телескопично изображение, широкоивичните данни, използвани за получаване на цветен кадър на галактиката, са били комбинирани с тесноивични данни, получени с помощта на Hα филтър, с който се наблюдава светлината на най-силната водородна емисионна линия. Близки планове на каталогизирани HII области се появяват в страничната лента. Използвайте индивидуалния им референтен номер, за да намерите местоположението им в галактиката Триъгълник. Например, гигантската HII област NGC604 се вижда в една изрезка вдясно и се появява на позиция номер 15. Тя е на позиция, съответстваща на около 4 часа от центъра на галактиката в този портрет на M33.

Облаците от водород в M33 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

The Hydrogen Clouds of M33
Image Credit & Copyright: Luca Fornaciari

https://apod.nasa.gov/apod/ap210930.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!