Наука

Хълмът на слънчевите петна (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Хълмът на слънчевите петна (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Дали тази гигантска оранжева топка ще се търкули надолу по осеяния с дървета хълм? Не, защото гигантската оранжева топка всъщност е Слънцето. Централната звезда на нашата Слънчева система е била заснета, докато се издига над хълм, разположен на Земята преди дванадесет дни, като на преден план има възхитителни детайли. По диска на Слънцето има пет слънчеви петна, което е голяма бройка, като се има предвид, че по време на минимум в слънчевата активност през последните няколко години, в повечето дни няма петна. Внимателен поглед към хълма – Сиера дел Сид в Пертер, Испания – разкрива не само силуети на борови дървета, но и силуети на хора – по стечение на обстоятелствата трима братя фотографи. Дърветата и братята са  на около 3,5 километра по време на тази сутрин на добре планираното изображение с единична експозиция. Тъмният филтър отслабва обикновено блестящото Слънце и благодарение на него се виждат страхотни детайли върху долните слънчеви петна. В рамките на няколко минути Слънцето изгрява далеч над хълма, докато в рамките на една седмица слънчевите петна се завъртат около Слънцето и не се се виждат повече. Заснетата сцена обаче сега е уловена във времето, за да й се насладят на всички.

Хълмът на слънчевите петна (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Sun Spot Hill
Image Credit & Copyright: Jordi Coy

https://apod.nasa.gov/apod/ap210921.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!