Наука

Тъмната мъглявина Lynds 1251 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Тъмната мъглявина Lynds 1251 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Тъмната мъглявина Lynds (LDN) 1251 е място, където се образуват звезди. Те са на разстояние около 1000 светлинни години от нас и се носят над равнината на нашата Галактика Млечен път. Този прахообразен молекулярен облак е част от комплекс от тъмни мъглявини, картографирани в областта на звездообразуване в съзвездието Цефей. В целия електромагнитен спектър, астрономическите изследвания на тъмните междузвездни облаци разкриват удари с високи енергии и изтичания на вещество, свързани с новородени звезди, включително издайническия червеникав блясък от разпръснати обекти на Хербих-Аро, скрити в изображението. Отдалечени фонови галактики също дебнат в този кадър, но те са почти затрупани зад прашната шир. Този очарователен изглед обхваща видимия ъглов размер на две пълни луни на небето или 17 светлинни години на очакваното разстояние от LDN 1251.

Тъмната мъглявина Lynds 1251 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Lynds Dark Nebula 1251
Image Credit & Copyright: Cristiano Gualco

https://apod.nasa.gov/apod/ap210920.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!