Наука

Пръстени и сезони на Сатурн (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Пръстените на Сатурн показват кой сезон е там. В сряда, на Земята ще отбележим равноденствието, денят, в който Екваторът ще бъде насочен точно към Слънцето. Понеже пръстените на Сатурн се намират точно над Екватора му, от гледната точка на Слънцето, те се виждат най-добре, когато оста на Сатурн е максимално наклонена към Слънцето. В обратния случай, когато към Слънцето е обърнат екватора на Сатурн, и там е равноденствие, тогава пръстените му се виждат “на ребро” и е много трудно да бъдат видени от Слънцето, но също така и от Земята. В представения монтаж, са насложени изображения на Сатурн, заснети между 2004 и 2015 година. Показано е как сезоните на гигантската планета се променят от лято за южното полукълбо към лято за северното. Сатурн беше максимално близък до Земята през миналия месец, като този месец гигантът с пръстените все още е ярък и може да се наблюдава през по-голямата част от нощта.

Пръстени и сезони на Сатурн (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Rings and Seasons of Saturn
Image Credit & Copyright: Damian Peach/SEN

https://apod.nasa.gov/apod/ap210919.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!