Наука

Пътищата на циклоните на планетата Земя (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Пътищата на циклоните на планетата Земя (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Къде на Земята отиват циклоните? Те се наричат урагани, когато са в Атлантическия океан, и тайфуни, когато са в Тихия океан и на представената карта е показан пътят на всички големи бури от 1985 до 2005 г.

Картата показва графично, че циклоните обикновено се срещат над водата, което е логично, тъй като получават енергия от изпаряването на топла вода. Картата също така показва, че циклоните никога не пресичат, и рядко се приближават до, Екватора на Земята, тъй като там кориолисовата сила е равна на нула там, а те имат нужда от тази сила, за да се завихрят. Именно тази  сила е и причината траекторията на всеки циклон да се извива далеч от Екватора. Въпреки че дългосрочните тенденции остават тема за изследване, доказателствата сочат, че ураганите средно са станали по-мощни в Северния Атлантик през последните 30 години и се очаква тяхната мощ да продължи да се увеличава.

Пътищата на циклоните на планетата Земя (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Cyclone Paths on Planet Earth
Image Credit: National Hurricane Center, NOAA, NASA; Processing: Nilfanion (via Wikipedia)

https://apod.nasa.gov/apod/ap210915.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!