Наука

360-градусова марсианска панорама от Curiosity (Астрономическа снимка на деня – APOD)

360-градусова марсианска панорама от Curiosity (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Кой път води към връх Шарп? В началото на септември роботизираният марсоход Curiosity продължи изкачването си нагоре по централния връх на кратера Гейл, търсейки повече улики за вода в миналото и допълнителни доказателства, че на Марс някога е било възможно да има живот. В тази неотдавнашна марсианска сутрин, преди проучвателното сондиране, подвижният роувър е заснел представената 360-градусова панорама, отчасти, за да помогне на човешкия екип на Curiosity, който е на Земята да разгледа пейзажа и да очертае възможните бъдещи маршрути. В хоризонтално компресираното изображение е била заснета невероятна гледка към Марс, пълна със хълмове, червена скалиста земя, сив плаващ пясък и прашна атмосфера. Хълмът вляво от центъра е наречен Мария Гордън Ноч в чест на известния шотландски геолог. Текущият план е Curiosity да бъде насочен да се приближи до Гордън Ноч да го проучи и да премине точно вдясно от него, по време на своя изследователски поход.

360-градусова марсианска панорама от Curiosity (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Mars Panorama 360 from Curiosity
Image Credit: NASA, JPL-Caltech, MSSS; Processing & License: Elisabetta Bonora & Marco Faccin (aliveuniverse.today)

https://apod.nasa.gov/apod/ap210914.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.