Наука

Отразеното нощно небе (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Отразеното нощно небе (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Какво е това в огледалото? В представеното изображение на тъмното южно небе, трите най-ярки галактики на нощта са сравнително лесни за идентифициране. Започвайки отляво, това са Малкият Магеланов облак, Големият магеланов облак и част от централната ивица на нашата Галактика Млечен път. И трите се виждат отразени в плитък басейн с вода. Но какво се вижда в огледалото, позиционирано от игривия астрофотограф? Прахови облаци близо до центъра на нашия Млечен път – и планетата Юпитер. Композитното изображение е внимателно планирано и съставено от кадри, заснети от същата камера на същото място и през същата нощ в средата на 2019 г. в Мостардас, южна Бразилия. Картината спечели първо място в категория Връзка с тъмнината (Connecting to the Dark) на конкурса Улови тъмнината (Capture the Dark) на „Международната асоциация на тъмното небе“ за 2021 г.

Отразеното нощно небе (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Night Sky Reflected
Image Credit & Copyright: Egon Filter

https://apod.nasa.gov/apod/ap210913.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!