Наука

Спирално сияние над Исландия (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Спирално сияние над Исландия (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Какво се случва в небето? Полярно сияние! Заснето през 2015 г., това сияние е забелязано от исландците, поради голямата си яркост и бързи промени. Полярното сияние е резултат от слънчева буря, като частици с висока енергия са изхвърлени от Слънцето, преминават през пукнатина в защитната магнитосфера на Земята няколко дни по-късно.

На преден план на представеното изображение е река Йолфуса (Ölfusá), докато светлините осветяват мост в град Селфос. Точно зад ниските облаци е почти пълна Луна. Жизнеността на Слънцето-и вероятно произтичащите от него полярни сияния на Земята-бавно се увеличава, когато Слънцето излезе от слънчевия минимум, исторически тих период в своя 11-годишен цикъл.

Спирално сияние над Исландия (Астрономическа снимка на деня – APOD)

A Spiral Aurora over Iceland
Image Credit & Copyright: Davide Necchi

https://apod.nasa.gov/apod/ap210912.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!