Наука

Сатурн през нощта (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Сатурн през нощта (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Сатурн е все още ярък на земното небе и добрите телескопични кадри, на които той се вижда, заедно със своите пръстени, често са звезди на звездните партита. Да се получи такава впечатляваща снимка на пръстените на Сатурн и неговата нощна страна просто не е възможно за телескопите, които са по-близо до Слънцето от външните планети. Те могат да заснемат само дневната половина на Сатурн. Всъщност това изображение на тънкия слънчев полумесец на Сатурн с нощните сенки, хвърлени по широката и сложна пръстенова система, е заснето от космическата сонда Cassini. Роботизираният космически кораб от планетата Земя, Cassini наричаше орбитата си около Сатурн свой дом, в продължение на 13 години, преди да се потопи в атмосферата на газовия гигант на 15 септември 2017 г. Тази великолепна мозайка е съставена от кадри, заснети от широкоъгълната камера на Cassini само два дни преди грандиозното си финално спускане. Сатурновата нощ няма да се види отново, докато не бъде изпратен друг космически кораб от Земята.

Сатурн през нощта (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Saturn at Night
Image Credit: NASA, JPL-Caltech, Space Science Institute, Mindaugas Macijauskas

https://apod.nasa.gov/apod/ap210911.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!