Наука

Поглед към кометата на Rosetta (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Поглед към кометата на Rosetta (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Бледата комета Чурюмов-Герасименко (67P) преминава покрай фоновите звезди в съзвездието Бик и покрай по-слабите далечни галактики в този телескопичен кадър, получен на 7 септември. Преди около 5 години, 4-километровото ядро на тази комета, имащо раздвоена форма,  се превърна в последната спирка на робот, изпратен от планетата Земя, след завършването на историческата мисия Rosetta към кометата. След като се скиташе извън орбитата на Юпитер, Чурюмов-Герасименко сега се връща по своята затворена орбита (с период 6.4 години) към следващия си перихелий или най-близкото преминаване покрай Слънцето. Той ще бъде на 2 ноември и тогава тя ще премине на около 0,42 AU (астрономически единици) от Слънцето. Все пак, дори когато кометата ще бъде най-ярка, ще бъде необходим телескоп, за да се наблюдава. Според прогнозите, това ще стане в края на месец ноември или през декември. На 7 септември кометата на Розета беше на около 0,65 AU или на около 5,4 светлинни минути от нашата планета.

Поглед към кометата на Rosetta (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Rosetta’s Comet in View
Image Credit & Copyright: Rolando Ligustri (CARA Project, CAST)

https://apod.nasa.gov/apod/ap210910.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!