Наука

Близък поглед към М16 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Близък поглед към М16 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

М16 е известен още като мъглявината Орел е млад звезден куп, само на 2 милиона години, и е заобиколен от светещ газ и прах, в които се раждат звезди. В това красиво детайлно изображение на региона е използвана цветната палитра на Хъбъл и в него се включват космически скулптури, известни в близките планове на звездообразуващия космически телескоп Хъбъл. Описвани като хоботи на слонове или стълбовете на сътворението, плътните прашни колони, издигащи се близо до центъра, са с дължина няколко светлинни години, но се свиват под действие на гравитацията си и така в тях се образуват звезди. Високоенергийното излъчване от куповете от млади звезди ерозира материала близо до върховете, като в крайна сметка оголва вплетените в него нови звезди. Разширяваща се от билото на ярки емисии вляво от центъра е друга прашна звездообразуваща колона, известна като Мъглявината Фея в съзвездието Орел. M16 се намира на около 7000 светлинни години от нас и е лесна мишена за наблюдатели с бинокли или малки телескопи в богата на мъглявини част от небето към разцепеното съзвездието Змия (опашка).

Близък поглед към М16 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

M16 Cose Up
Image Credit & Copyright: Martin Pugh

https://apod.nasa.gov/apod/ap210909.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!