Наука

Дълбокото небе към Андромеда (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Дълбокото небе към Андромеда (Астрономическа снимка на деня – APOD)

С какво е обградена  галактиката Андромеда? В Космоса Андромеда (M31) е плътно заобиколена от няколко малки спътникови галактики, а също е и част от Местната група галактики, където се намира и нашата Галактика Млечен път. На небето обаче газовите облаци, които принадлежат на нашия Млечен път, изглежда заобикалят М31 – също както водните облаци в земната атмосфера може да изглеждат сякаш обгръщат Луната. Газовите облаци към Андромеда обаче обикновено са твърде слаби, за да се видят. Отворете представеното изображение с дължина 45 градуса – едно от по-дълбоките изображения, заснемани някога в региона на Андромеда. В това изображение специално е показана светлината, излъчвана от водородния газ и за това тези слаби и непознати облаци се виждат в огромни детайли. Но кадърът улавя дори повече. Най-отгоре се вижда галактиката Триъгълник (M33), третата по големина галактика в Местната група и най-далечният обект, който може да се види с невъоръжено око. Под M33 е ярката звезда от Млечния път Мирах. СНимката е получена дигитално, че наслагване на няколко дълги експозиции, получени от 2018 до 2021 г. от гр. Пулсниц, Германия.

Дълбокото небе към Андромеда (Астрономическа снимка на деня – APOD)

The Deep Sky Toward Andromeda
Image Credit & License: Stefan Ziegenbalg

https://apod.nasa.gov/apod/ap210908.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!