Наука

Земя и Луна (видео) (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Земя и Луна (видео) (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Земята и Луната рядко са заснемани заедно в кадър. Един от най-зрелищните моменти, когато това се случи, беше преди около 30 години. Тогава летящият около Юпитер космически кораб Galileo приближи фокуса на камерата си към нашата планетарна система. Роботизираният Galileo е наблюдавал от разстояние, което е около 15 пъти по-голямо от разстоянието Земя-Луна, докато единственият ни естествен спътник преминава покрай нашия роден свят. Представеният видеоклип комбинира 52 исторически цветни изображения. Въпреки че нашата Луна може да изглежда малка до Земята, никоя друга планета в нашата Слънчева система няма спътник, който да е толкова голям в сравнение с нея по размер. Слънцето, далеч вдясно, осветява около половината от всяка една от двете сфери и показва въртящите се бели облаци на Земята, сините океани и скалистите континенти.

Earth and Moon
Image Credit: NASA, JPL, Galileo Project; Processing & License: Gordan Ugarkovic

https://apod.nasa.gov/apod/ap210905.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!