Наука

M51: Галактиката Водовъртеж (Астрономическа снимка на деня – APOD)

M51: Галактиката Водовъртеж (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Намерете Големият черпак (основната фигура от звезди на Голямата мечка) и следвайте дръжката в края на мечката, докато стигнете до последната ярка звезда от него. След това просто преместете телескопа си малко на юг и после на запад и ще се срещнете с тази зашеметяваща двойка взаимодействащи галактики, записана под номер 51 в известния каталог на Шарл Месие.

Спиралната мъглявина, която може би той първо е забелязал е голямата галактика с добре дефинирана спирална структура,  която също е каталогизирана като NGC 5194. Нейните спирални ръкави и прахови ивици ясно се издигат пред галактиката спътник (отгоре), NGC 5195. Двойката е около 31 милиона светлинни  години отдалечени и официално лежат в ъглови граници на малкото съзвездие Ловджийски кучета (Canes Venatici). Въпреки че M51 изглежда слаб и мъглив за окото обект, дълбоки кадри като този разкриват поразителни цветове и приливни опашки.

M51: Галактиката Водовъртеж (Астрономическа снимка на деня – APOD)

M51: The Whirlpool Galaxy
Image Credit & Copyright: Josep Drudis

https://apod.nasa.gov/apod/ap210902.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!