Наука

Танцуващи призраци: извити струи от активни галактики (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Танцуващи призраци: извити струи от активни галактики (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Защо галактиките изхвърлят струи, които приличат на призраци? И освен това, защо изглежда, че те танцуват? Свитите и „пухкави“ струи от свръхмасивните черни дупки в центровете на двете галактики-домакини (нагоре от центъра и в долния ляв ъгъл) не приличат на нищо, което е наблюдавано досега. Те са открити от астрономи, използващи уреда Australian Square Kilometer Array Pathfinder (ASKAP) за създаване на карти, проследяващи еволюцията на галактиките. Изображенията, които са били комбинирани, за да се получи тази еволюционна карта на изследването на Вселената, показват само аморфни петна. В крайна сметка сравненията на относителните количества излъчена енергия разкриха, че нажежените удължени структури са създадени от електрони, струящи около линиите на магнитно поле. Наслагването на радио данни върху оптични кадри на небето (изследване на тъмната енергия) потвърди, че електронните потоци произхождат от центровете на активните галактики. Обикновено такива активни галактически ядра произвеждат прави струи. Водеща хипотеза за геометричния произход на тези необичайно изящни форми включва потока на мащабни междугалактически ветрове.

Танцуващи призраци: извити струи от активни галактики (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Dancing Ghosts: Curved Jets from Active Galaxies
Image Credit: Jayanne English & Ray Norris, EMU-ASKAP, DES; Text: Jayanne English (U. Manitoba)

https://apod.nasa.gov/apod/ap210901.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!