Наука

„Огнена дъга“ над Западна Вирджиния (Астрономическа снимка на деня – APOD)

„Огнена дъга“ над Западна Вирджиния (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Какво се случва с този облак? Ледените кристали в далечен цирусен облак действат като малки плаващи призми. Неофициално наричано “огнена дъга” заради външния си вид, подобен на пламък, това явление представлява дъга от успореден на хоризонт кръг. За да бъде видима тази дъга, Слънцето трябва да бъде на най-малко 58 градуса височина в небето, и ниско долу да се намират цируси – в този случай цируси, с формата на нишки. Многобройните, плоски, шестоъгълни ледени кристали, които съставят този вид облаци, трябва да бъдат подравнени хоризонтално, за да се пречупва слънчевата светлина по еднакъв начин през всички тях. Затова и този вид дъги са сравнително необичайно явление. Представената „огнена дъга“ е снимана по-рано този месец близо до планината North Fork в Западна Вирджиния, САЩ.

„Огнена дъга“ над Западна Вирджиния (Астрономическа снимка на деня – APOD)

A Fire Rainbow over West Virginia
Image Credit: Christa Harbig

https://apod.nasa.gov/apod/ap210830.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!