Наука

Орбити на потенциално опасни астероиди (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Орбити на потенциално опасни астероиди (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Опасни ли са астероидите? Някои са, но вероятността опасен астероид да удари Земята през дадена година е ниска. Тъй като някои минали събития на масово измиране са свързани с удари от астероиди, човечеството си е поставило като приоритет намирането и каталогизирането на тези астероиди, които един ден могат да повлияят на живота на Земята. На снимката тук са показани орбитите на над 1000 известни потенциално опасни астероиди (Potentially Hazardous Asteroids, PHAs). Тези документирани парчета от скали и лед са с диаметър над 140 метра и всеки от тях ще премине в рамките на 7,5 милиона километра от Земята, което е около 20 пъти повече от разстоянието до Луната. Въпреки че никой от тях няма да удари Земята през следващите 100 години, то не всички потенциално опасни астероиди са вече открити и през последните 100 години много орбити стават трудни за предвиждане. Ако астероид с такъв размер удари Земята, той би могъл да предизвика опасни цунами например. За да се проучат стратегиите за спасяване на Земята, тестът на НАСА за пренасочване с двоен астероид (DART) е планиран за стартиране по-късно тази година. Разбира се, скали и ледени късове с много по-малък размер удрят Земята всеки ден. Обикновено не представляват опасност, но понякога създават запомнящи се огнени топки като метеори-болиди.

Орбити на потенциално опасни астероиди (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Orbits of Potentially Hazardous Asteroids
Image Credit: NASA, JPL-Caltech

https://apod.nasa.gov/apod/ap210829.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!