Наука

Марсианската скала Рошет (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Марсианската скала Рошет (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Заснето по време на марсиански ден (sol) 180 (22 август) от мисията на  марсохода Perseverance, това изображение от камерата за засичане на опасности показва скалното дъно на кратера Jezero на Марс. С диаметър 52,5 сантиметра (21 инча), едно от управляемите предни колела на роувъра е долу вляво в кадъра. Близо до центъра се вижда голяма скала с прякор Рошет. Хората, които управляват мисията обаче не искат да избягват Рошет. Вместо това Perseverance ще бъде инструктиран да протегне двуметровата си роботизирана ръка и да изтърка повърхността на скалата, за да определи дали има консистенция, подходяща за получаване на проба, която трябва да е малко по-дебела от молив, за да е полезна. Пробите, събрани от Perseverance, ще бъдат върнати на Земята от бъдеща мисия на Марс.

Марсианската скала Рошет (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Mars Rock Rochette
Image Credit: NASA, JPL-Caltech

https://apod.nasa.gov/apod/ap210828.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!