Наука

Да си спомним NEOWISE (Астрономическа снимка на деня – APOD)

(Астрономическа снимка на деня – APOD)

Това беше едва миналия юли. Ако можехте да видите звездите на Голямата мечка, бихте могли да намерите кометата NEOWISE във вечерното небе. След залез слънце обитателите в северното полукълбо можеха да потърсят кометата с невъоръжено око под този “кухненски тиган” и над северозападния хоризонт. Кометата изглеждаше като размита „звезда“ с опашка, макар и вероятно не толкова дълга опашка, колкото в този запомнящ се изглед към небето, заснет от Чехия на 23 юли 2020 г., приблизително в момента на най-близкото преминаване на кометата до планетата Земя. Снимките на C/2020 F3 (NEOWISE) често показват широката прашна опашка на кометата и по -слабата, но отделна синкаво -йонна опашка, простираща се по -далеч от окото. Skygazers по целия свят бяха щастливи да станат свидетели на кометата NEOWISE, изненадан посетител от външната Слънчева система.

(Астрономическа снимка на деня – APOD)

Remembering NEOWISE
Image Credit & Copyright: Petr Horalek / Institute of Physics in Opava

https://apod.nasa.gov/apod/ap210731.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!