Наука

Лалето и Лебед Х-1 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Това дълбоко телескопично зрително изображение е заснето по равнината на нашата Галактика Млечен път в посока към богатото на мъглявини съзвездие Лебед. Популярно наричана мъглявина Лале, тя е най-яркият светещ облак от междузвезден газ и прах, намиращ се над центъра на кадъра. Записана е в каталога на астронома Стюарт Шарплес от 1959г., като Sh2-101, мъглявината има размер почти 70 светлинни години.  В нейната сложната и красива структура, лалетата цъфтят на около 8000 светлинни години от нас, показани в изображение от палитрата на Хъбъл. Тук са картографирани излъчванията на сярата, водорода и кислородните йони на мъглявината в червен, зелен и син цвят. Ултравиолетовото излъчване от младите звезди, разположени по ръба на асоциацията Cygnus OB3, включително и звездата от спектрален клас О HDE 227018, йонизира атомите и захранва излъчването от мъглявината Лале. В полезрението е и микроквазарът Cygnus X-1, един от най-силните източници на рентгенови лъчи в небето на планетата Земя. Задвижван от мощни струи от акреционен диск, падащ към черна дупка, по -слабият му синкав извит фронт се вижда едва сега, точно над венчелистчетата на космическото лале близо до горната част на рамката.

Лалето и Лебед Х-1 (Астрономическа снимка на деня – APOD)

The Tulip and Cygnus X-1
Image Credit & Copyright: Carlos Uriarte

https://apod.nasa.gov/apod/ap210729.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!