Наука

Триъгълните нишки на Флеминг (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Триъгълните нишки на Флеминг (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Хаотични на вид, тези заплетени влакна от светещ газ, през който преминава ударна вълна, се разпростират по небето на планетата Земя в съзвездието Лебед, като част от мъглявината Воал. Тя сама по себе си е разширяващ се облак, голям остатък от свръхнова, роден от експлозията на масивна звезда. Светлината от първоначалната експлозия на свръхновата вероятно е достигнала Земята преди повече от 5000 години. Светещите нишки наистина приличат на дълги вълни по листо и се виждат почти на ръба, забележително добре отделени от блясъка на йонизирани водородни атоми, показани в синьо и кислород в червени нюанси. Известна също като Cygnus Loop и каталогизирана като NGC 6979, мъглявината Воал сега има шест пъти по-голям видим размер от пълната Луна. Дължината на праха отговаря на около 30 светлинни години, като се има предвид, че разстоянието до него се оценява на 2400 светлинни години. Често идентифициран като триъгълник на Пикеринг, директорът на обсерваторията в Харвард, той е кръстен и на своята откривателка, астроном Уилиямина Флеминг, като Триъгълните нишки на Флеминг (Fleming’s Triangular Wisp).

Триъгълните нишки на Флеминг (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Fleming’s Triangular Wisp
Image Credit & Copyright: Anthony Saab

https://apod.nasa.gov/apod/ap210727.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!