Наука

CG4: Разкъсана кометна глобула (Астрономическа снимка на деня – APOD)

CG4: Разкъсана кометна глобула (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Може ли газов облак да отнесе галактика? Той дори не е близо до нея. „Щипката“ на това странно изглеждащо „създание“ на представената снимка е газов облак, известен като кометна глобула. Тази глобула обаче се е спукала. Кометните глобули обикновено се характеризират с прашни глави и удължени опашки. Тези характеристики водят до това, че кометните глобули имат визуално сходство с кометите, но в действителност те са много различни от тях. Глобулите често са родното място на звездите и в главите на  много от тях се наблюдават млади звезди. Причината за разкъсването в главата на този обект все още не е известна. Галактиката вляво от глобулата е огромна, много далеч и случайно се наслагва близо до CG4.

CG4: Разкъсана кометна глобула (Астрономическа снимка на деня – APOD)

CG4: A Ruptured Cometary Globule
Image Credit & Copyright: Nicolas Rolland & Martin Pugh

https://apod.nasa.gov/apod/ap210726.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!