Наука

Нептун и Тритон като тънък сърп (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Нептун и Тритон като тънък сърп (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Плъзгайки се безшумно през външната част на Слънчевата система, камерата на космическия кораб Voyager 2 е заснела Нептун и Тритон заедно в тънка фаза. Елегантната снимка на планетата газов гигант и нейния облачен спътник е направена “зад” тях непосредствено след най-голямото сближаване през 1989 г. Тя не би могла да бъде направена от Земята, защото Нептун никога не показва такава фаза към нас. Необичайната гледна точка също лишава Нептун от познатия му син оттенък, тъй като слънчевата светлина, гледана оттук, се разпръсква напред и затова изглежда зачервявена както при залез Слънце. Нептун е по-малък, но по-масивен от Уран, има няколко тъмни пръстена и излъчва повече светлина, отколкото получава от Слънцето.

Нептун и Тритон като тънък сърп (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Crescent Neptune and Triton
Image Credit: NASA, Voyager 2

https://apod.nasa.gov/apod/ap210725.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!