Наука

Ръбът на Космоса (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Ръбът на Космоса (Астрономическа снимка на деня – APOD)

Къде започва Космосът? За целите на космическите полети някои биха казали от линията на Карман, която в момента се определя като надморска височина от 100 километра (60 мили). Други може да поставят линия на 80 километра (50 мили) над средното морско равнище на Земята. Но няма рязка физическа граница, която да бележи края на атмосферата и началото на Космоса. Всъщност самата линия на Карман е близо до прехода между горната мезосфера и долната термосфера. Сияещи през нощта, сребристите облаци се появяват през лятото на голяма височина над земната повърхност. Образуват се на около 80 километра, близко до горната граница на мезоферата и също са известни също като полярни мезоферни облаци. Ивиците на полярните сияния, причинени от частици с високи енергии, възбуждащи атоми в термосферата, могат да се простират над 80 километра до над 600 километра височина. Заснета от пилотската кабина, по време на полет на височина 10 километра (33 000 фута или също царството на стратосферната аеронавтика), тази снимка улавя както сребристи облаци, така и полярно сияние под звездно небе, гледайки към хоризонта на планетата Земя и към края на Космоса.

Ръбът на Космоса (Астрономическа снимка на деня – APOD)

The Edge of Space
Image Credit & Copyright: Ralf Rohner

https://apod.nasa.gov/apod/ap210724.html

Astronomy picture of the day (APOD) е част от уебсайта на НАСА и всеки ден публикува различна снимка на небесно явление или космически обект с кратко обяснение написано от астроном – https://apod.nasa.gov/ 

MediaBricks.bg е официален партньор на APOD за България и на тази страница https://mediabricks.bg/apod-bulgaria/ може да намерите снимките с превод на български език от началото на 2021 година.

Може да подкрепите MediaBricks.bg чрез платформата Patreon Become a Patron!